terug naar het overzicht
De Compagnie heeft beste sigaren
door Edine Wijnands vrijdag 25 april 2008 | 08:05 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 25 april 2008 | 11:34
Anneke Bodar in De Compagnie, de sigarenzaak die op de website van Elsevier getipt wordt als één van de beste winkels in zijn soort in Nederland. foto Edwin Wiekens/het fotoburo

BREDA - Kijk, zelf wisten ze het natuurlijk allang. "Maar het blijft leuk", is Anneke Bodar trots.

Haar zaak De Compagnie, die ze samen runt met echtgenoot John, is opgenomen in de lijst 'beste sigarenwinkels van Nederland', die weekblad Elsevier op zijn site plaatste.

Drie winkels in Brabant verdienen eenzelfde titel. "Laat me raden, Non Plus Ultra Cigar Shop in Den Bosch en Piet van Kuyk in Eindhoven", gokt Bodar meteen goed. Ze weet het: "Zij trekken, net als wij, klanten van heinde en verre."

De Compagnie, die bij sommige Bredanaars beter bekend is als 'het Pijpenhuis', zoals het vroeger heette, wordt op de website geroemd vanwege het deskundige advies en de humidor; een ruimte waar de sigaren precies op de goede temperatuur en de juiste luchtvochtigheid kunnen worden bewaard. Heel belangrijk, zegt Bodar. "Longfillers als de handgemaakte Cubaanse sigaren, zijn vrij vochtig." Nederlandse tabak is juist gebaat bij droge klimatologische omstandigheden. Het is maar zo'n weetje, waar De Compagnie er tientallen van heeft.
Kennis onder meer opgedaan in de landen waar de sigaren vandaan komen. "Ja", lacht Bodar: "Bij het kiezen van onze vakantiebestemmingen laten we ons nogal eens inspireren door de landen waar onze spullen vandaan komen." De omgekeerde weg. "We zien dat sigaren steeds meer in trek zijn bij een jong publiek. Zij maken er kennis mee tijdens hun reizen." De Compagnie vreest dan ook niet voor een krimpende klantenkring. "Nee hoor, integendeel." Sigaren zijn meer dan ooit hot.